VINOGRAD

Vinogradi

Položaj
Svi naši položaji nalaze se na nadmorskoj visini 250-380m s prosječnim nagibom 16-30 %, južne i jugoistočne ekspozicije, a što predstavlja idealne uvjete za sadnju i obradu vinove loze i proizvodnju visokokvalitetnih vina.

Zemlja
Tisućljetna tradicija uzgoja vinove loze na obroncima današnjeg Zlatarskog vinogorja dovoljni svjedoči o tome kako tlo na kojem su zasađeni vinogradi vinarije Bolfan Vinski Vrh predstavlja idealan supstrat za proizvodnju visokokvalitetnih vina.


Upravo zbog svojih pedoloških, kemijskih i fizikalnih karakteristika koje nisu bile pogodne za uzgoj žitarica, kukuruza i drugih kultura koje traže plodniju i bogatiju zemlju, ovaj kraj je od davnina poznat po uzgoju vinove loze.
Tlo na kojem su zasađeni naši vinogradi možemo svrstati u skupinu tala sa pretežito laporastom podlogom i mekim sarmatskim i litavskim vapnencima koji su uvjetovali prilično ograničen razvitak jače podizoliranog tla i na taj način na strmim padinama sudjelovali u stvaranju pjeskovitih ilovastih tala, idealnih za uzgoj vinove loze. Matični supstrat naših tala čine lapor, laporasti vapnenci te les, odnosno rastresiti ilovasti supstrat koji je podložan mehaničkom raspadanju kojeg pospješuje i sam korije vinove loze te na taj način sudjeluje u akumulaciji humusa i evoluciji tla u viši stadij.
To su tla rahle konzistencije sa odličnim vodno-fizikalnim svojstvima koja obuhvaćaju propusnost tla, vodeni kapacitet tla, kapacitet za zrak i drugo.

Što se tiče kemijskog sastava, radi se o neutralnim do blago alkalnim tlima gdje pH vrijednost doseže vrijednost od 7,5 što predstavlja idealne uvjete za uzgoj vinove loze. Sadržaj organske tvari, odnosno humusa je za ovaj tip tla relativno visok, dok sadržaj makro i mikroelementa i njihov idealan odnos omogućava biljci da sama sebi stvori uvjete u kojima će se osjećati sigurno i zdravo.

Vinogradi

Vino se radi u vinogradu, a ne u podrumu. Vinari žive sa sezonom, godinom i različitim vremenskim uvjetima u uzgoju vinove loze i očuvanju grožđa od suše, ptica, raznih današnjih bolesti. Pravilnom prirodnom njegom tla uz upotrebu samo prirodnog stajskog gnojiva, a od životinja koje su isto tako njegovane u prirodi i slobodi, moguće je podići kvalitetu tla, tako da ono pravilno hrani lozu i štiti je od bolesti i nametnika.
Očuvanjem prirodne ravnoteže u vinogradu, razvijaju se korisni mikroorganizmi, koji se inače kroz današnju prekomjernu upotrebu kemijskog gnojiva i umjetnih zaštitnih sredstava u konvencionalnom načinu uzgoja uništavaju. Na taj način moguće je vinu vratiti maksimum njegove prirodnosti, mirise i opojnost, te ga zaštiti od nepoželjnih bolesti i nametnika. 


Statistika

Površina vinograda 20 ha
Vinogorje Zlatarsko vinogorje
Tlo Laporoviti kalkareniti - ilovasti pjesci - ilovasti vapnenci
Gustoća nasada 5000 / ha
Gnojidba Stajski gnoj, prirodni pripravci
Berba Isključivo ručna
Zastupljenost kultiva
Bijeli (ukupno) 77%
Sauvignon 20%
Rajski rizling 17%
Pinot bijeli 10%
Chardonnay 7%
Muškat 7%
Graševina 6%
Rizvanac 6%
Traminac 4%
Crveni (ukupno) 23%
Pinot crni 11%
Cabernet Sauvignon 5%
Portugizac 4%
Frankovka 3%