PRIČE O SADAŠNJOSTI
I POVIJESTI

Od rimskog doba do eko vina

Bolfan Vinski Vrh najveća je vinarija u ovome dijelu Hrvatske i po mnogočemu je posebna. Naime, mi nismo mjesto ćete samo doći i naručiti vino, popiti ga i otići.

Mi našim gostima pružamo nešto više.

Kao prvo, nastojanje da gost ljubitelj vinske priče, vinskih druženja, vinograda i prirode i napokon same vinske kapljice osjeti toplinu, predanost i pažnju prema prirodi, vinogradima, vinu, podrumu, gostu posjetiocu i kvaliteti rada na imanju.

Cijela naša priča počinje u vinogradima, s našim marljivim djelatnicima koji ulažu puno truda i ljubavi u posao, a to rezultira vrhunskom kvalitetom grožđa od kojeg je jedino moguće dobiti krajnji visokokvalitetan proizvod, EKO BOLFAN vino.

Naime mi u Bolfan Vinski Vrh smo shvatili, da visokokvalitetna vina nastaju prvenstveno kao posljedica uzgoja grožđa u skladu s prirodom i njenim zakonima. Bez umjetnih gnojiva i bez upotrebe herbicida i pesticida. Ne kažemo da smo u stanju odmah upotrijebiti i slijediti jedino prirodne zakone i metode, ali možemo se pohvaliti da smo izbacili umjetna gnojiva 100 %, herbicide 100 % i 100 % pesticida.
Našeg proizvoda i naše kvalitete vina, vjerujte, ne bi se posramile ni najprestižnije vinarije u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Čileu ili Kaliforniji....itd.

Naša priča o lokalitetu Hrašćine kao lokaciji za uzgoj vinove loze, seže još u početak drugog stoljeća kada su vinorodni brežuljci, na kojima se danas smjestila naša vinarija, bili omiljeno odredište rimskih vojnika, koji su tu dolazili pronalaziti okrijepu vraćajući se iz ratova iz pokrajina Trakije i Dacije. A Rimljani su već onda znali gdje je dobro vino i konzumirali su ga čak 4 puta više nego mi danas.

Prema odabiru pića, već u prvim godinama poslije Krista, znalo se i tko pripada kojoj kulturi. Tako oni koji su pili vino, a priori su se smatrali Rimljanima, odnosno pripadnicima napredne kulture, dok su barbari, neka mi se oprosti, pili pivo, i to u velikim količinama želeći da se što prije opiju.

Rimljani su, pak, znali uživati i prepustili su se opojnim kušnjama vina.

Možemo povući i jednu zgodnu paralelu vezanu za veliki snijeg koji je napadao ovih dana, Rimljani, kao pravi poznavatelji dobre kapljice, posebno su cijenili vino pomiješano sa snijegom. Danas je, eto, možda prilika da i to probamo.

Naše je vino, namijenjeno ljudima slobodnog duha koji žele nesmetano uživati u čarima vina koja mi proizvodimo na potpuno prirodan način.

Lani smo svoju vinsku ponudu proširi ugostiteljstvom, tako da imamo restoran u kojemu se svakodnevno mogu kušati delicije zagorske kuhinje, kao i pet rustikalno uređenih soba. Za one koji se žele buditi uz ptičji pjev u netaknutoj prirodi.