Decanter 2016 – medalja za EKO Pinot sivi BOLFAN
lipanj 2, 2016
Hrana restorana kleti BOLFAN od EKO namirnica
Restoran kleti BOLFAN za vas priprema jela od sezonskih EKO namirnica
lipanj 21, 2017

Ribarska koliba prva u Hrvatskoj ugostila tri Michelinove zvjezdice

Pulski riblji restoran Ribarska koliba prvi se u Hrvatskoj okitio s tri Michelinove zvjezdice, barem na jednu večer. Za to su zaslužni vlasnik resorta Ribarska koliba Nikolay Viktorov i voditelj resorta Petar Aračić, koji su na jednome mjestu okupili najbolje iz svijeta gastronomije - sous chefove uglednoga danskog restorana Geranium i najbolja vina iz regije

Michelinove zvjezdice obično dolaze s asocijacijom prestižnih svjetskih restorana i proslavljenih chefova. Upravo se takva asocijacija može vezati i uz nas, konkretnije - uz restoran Ribarska koliba u sklopu istoimenoga resorta. Pulski restoran sa stoljetnom tradicijom prvi u Hrvatskoj može se pohvaliti s tri Michelinove zvjezdice, kojima se okitio barem na jednu večer.

Tome svjedoče sous chefovi uglednoga danskog restorana Geranium iz Kopenhagena, Feskos Thaonos i Nenad Jovanović, koji su u suradnji sa chefom Ribarske kolibe Mariom Bobanovićem sljubili specijalitete iz europskih restorana s tri Michelinove zvjezdice i najboljim vinima iz regije.

Što ih je inspiriralo za Michelinovu večer u Ribarskoj kolibi objasnile su gastrozvijezde restorana Geranium.

- Pravo zadovoljstvo bilo je kuhati u ovakvome prekrasnom ambijentu kakav ima Ribarska koliba. U većini slučajeva kuhinje su u drugome planu i skrivene u pozadini no večeras smo imali priliku pripremati i kreirati vrhunska jela pred gostima te im tako približiti umjetnost kuhanja. Trudili smo se svaku namirnicu približiti gostima te osobno im predstavljati svako jelo i vino koje ga prati. Zadovoljstvo su pokazali i gosti koji su s interesom pratili tijek kuhanja i uživali u vrhunskim delicijama popraćenim izvrsnim vinima iz regije, od kojih posebno ističemo bijelo vino Carolina Bela iz Jakončič vinarije.

Nema većeg chefovog zadovoljstva nego kada može vidjeti pozitivnu reakciju gostiju na našu ljubav prema kuhanju i istinsko uživanje u tome.

“ Veliko oduševljenje konceptom događanja pokazali su i Jakončič vinari koji su bili u društvu vodećih vinara iz regije: “Drago nam je što smo bili dio ove pop up Michelinove priče. Polaskani smo što je naše bijelo vino Carolina Bela odabrano od strane chefova iz čuvenog restorana Geranium i stručnog tima Ribarske kolibe koji su je sparili sa zanimljivim specijalitetom s goveđim obrazima, korijenom od celera i hrskavom pilećom kožicom.

Tako smo pokazali koliko je Carolina Bela svestrana sorta koja ide s raznoraznim okusima u kuhinji što ni ne čudi jer je upravo ove godine postigla ocjenu 95+ i osvojila zlatnu medalju na najvažnijem vinskom natjecanju na svijetu, Decanter World Wine Awards.”

Uz Jakončič vina, na vinskoj karti Michelinove večeri našli su se i Misalova Istra, Bolfanov Sauvignon Blanc, Benvenutieva Malvazija, Roxanichev Vintage Rose, Tomazev Sesto Senso, PZ Svirčev Ivan Dolac Barrique, Rossiev Teran i Cattunarova Muškat Ruža.

Tako je Ribarska koliba svojim gostima pružila spoj kvalitetnih namirnica, vrhunska vina i nezaboravni doživljaj čime je obogatila hrvatsku gastro scenu i postavila novi trend u ugostiteljskoj i turističkoj ponudi.

Više o restoranima s tri Michelin zvjezdice


Danski restoran Noma četiri je puta proglašavan najboljim na svijetu, ali nikad nije dobio tri Michelinove zvjezdice. Geranium u Kopenhagenu prvi je danski restoran s tim prestižnim statusom. U Skandinaviji je tri Michelinove zvjezdice dobio još samo restoran Maaemo u Oslu. Francuska La Liste koja kompilira ocjene 200 vodiča i internetskih stranica, Geranium stavlja na 173. mjesto u globalnom poretku, a Pellegrinijeva lista na 28. mjesto od sveukupno 50 najboljih restorana na svijetu.


Izvor: agrobiz.hr

Kontaktirajte nas

Branimir Puškadija

Upravitelj vinarije
Tel: +385 (0)99 7031 797
Mail: Branimir Puškadija