Nakon potvrde na tržištu Breg je osvojio DECANTER medalju!
svibanj 23, 2016
Biodinamički vinar koji bi od Zagorja želio napraviti Istru (D. Butković)
svibanj 23, 2016

5 Decanterovih medalja zagorskim vinima / Davor Butković

Kada je Zagorac Boris Drenški svojim ledenim vinima prije nekoliko godina šarmirao cijeli svijet i osvojio sva moguća zlata na najvažnijoj globalnoj vinskoj smotri, Decanterovom Svjetskom prvenstvu, ostali smo tek blago začuđeni.

Zagorski je "terroir" (tko bi prije samo desetak godina i pomislio da ćemo riječi terroir i Zagorje napisati u istoj rečenici) potencijalno idealan za slatka, izborna ili ledena vina jer kasne berbe omogućuju grožđu da napokon dozrije, dok ne ugrožavaju prirodno visoke kiseline sa zagorskih brežuljaka.

Međutim, vrlo dobri rezultati Tomislava Bolfana vlasnika Vinskog Vrha, koji svoja vina etiketira pod nekoliko etiketa (Bolfan, Primus i Paidia), prvi su međunarodno verificirani dokaz da zagorska suha vina imaju ozbiljan kvalitativni potencijal. Bolfan je već lani pokupio nekoliko Decanterovih medalja, da bi ove godine trijumfirao.

Tomislav Bolfan poslao je pet svojih vina. Suhi sivi Pinot, suhi Sauvignon, suhi crni pinot, polusuhi rizling i slatki sivi pinot iz ledene berbe. Svih pet Bolfanovih osvojilo je medalje!
Sivi pinot izborio se za srebrnu medalju, a ostala četiri vina za brončane, premda sam duboko uvjeren da je Bolfanov rizling iz 2009.godine najbolje vino u aktualnoj ponudi te vinarije.

Krajnje je neobično i pohvalno što je Bolfan dobio čak dvije medalje za vina iz 2010., s obzirom da se radilo o jednoj od najtežih berbi u novijoj povijesti.

Sva Bolfanova suha vina predstavljaju izvanrednu vrijednost za novac: 50 - 70 kuna. Sivi pinot iz ledene berbe razumljivo je skup - stoji 420 kn.
Sva bijela suha vina začepljena su navojnim zatvaračem. Hvala Bogu da se netko u Hrvatskoj sjetio koristiti te superiorne čepove za mlada i svježa vina.

Sivi pinot Libertin 2010. srebrna medalja - Decanter 2011.
Ovaj mladi Bolfanov sivi pinot relativno je neutralan na nosu (s tek nešto elemenata cvijeća i žutog voća), ali sjajan na okusu. Lijep, zaokružen, dugačak, svjež i sasvim malo agresivan. Više nego korektno vino koje spada među najbolje hrvatske sive pinote.
Ocjena: 7,5/10

Rajnski Rizling BOLFAN Libertin 2009. brončana medalja - Decanter 2011.
Libertinov polusuhi rizling iz 2009. izvrsno je vino, s puno mineralnih elemenata i bijelog cvijeća i s još pomalo skrivenim voćnim aromama, koje će se u iduće dvije ili tri godine vrlo vjerojatno razviti prema vinogradskim breskvama i Granny Smith jabukama, ali i prema đumbiru i benzinu. Bolfanov je rizling u ustima upravo izvrstan, kiselo-sladak, jako dugačak, laserski čist i hedonističan.
Vrhunsko vino.
Ocjena: 8,5/10

Sauvignon BOLFAN Libertin 2010. brončana medalja - Decanter 2011.
Bolfanov je sauvignon gotovo vjerna kopija klasičnih novozelendskih sauvignona iz Marlborougha.
Izrazito je zelen, srednjeg tijela i jake kiseline.
Ocjena: 7,5/10

Crni pinot BOLFAN Primus 2009. brončana medalja - Decanter 2011.
Ovo me vino najugodnije iznenadilo.
Iskreno ne volim hrvatske crne pinote. Crni pinot najkompliciranija je crna sorta na svijetu, koja uglavnom nigdje ne uspijeva, osim naravno u Burgundiji, Oregonu, na Novom Zelandu i u Kaliforniji.
Bolfanov crni pinot razmjerno je dobre, tamnocrvene boje, s jako puno crnog i crvenog šumskog voća na nosu i s izraženim aftartasteom po pečenim višnjama i trešnjama. Neočekivano dobro.
Ocjena: 7,5/10

Sivi pinot BOLFAN Paidia 2009. ledena berba brončana medalja - Decanter 2011.
Bolfanov je ledeni sivi pinot prekrasan na nosu: sve što piše na stražnjoj etiketi, o mirisima dinja, meda, sušenih marelica i karameliziranog voća, posve je točno. Međutim to potencijalno prekrasno i bogato vino pati, nažalost, od evidentnog manjka kiseline.
Ocjena: 8/10

Autor: Davor Butković (preneseno u cijelosti)
Izvor: Jutarnji list, 08.05.2011.